Keopatra


Biraz gecikmiş olsa da bitirdim. Bu kitabı okuduktan sonra Kleopatra hakkında hiçbir şey bilmediğimi anladım. Bildiğimi düşündüğüm şeyler ise yanlış çıktı. Zaten bu kitabı okumak için can attığımı söylemiştim. Öncelikle şunu söyleyeyim herkesin okuyabileceğini düşünmüyorum. Birçok kişiye sıkıcı gelebilir. O yüzden Ufak bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Benim görüşlerime gelecek olursak hayatımda okuduğum en güzel 5 kitap listesinde bulunur.

Kitabı okurken defalarca böyle tarihi açıdan zengin olan topraklarda yaşamamıza rağmen arkeolojik çalışmalara bu kadar az önem verilir diye şaşırdım.

Size kitaptan öğrendiğim ufak bir bilgiyi paylaşayım. Kleopatra Adına çekilen filmlerde gösterildiği gibi yada birçoğumuzun düşündüğü gibi esmer değilmiş.


Tarihi ve tarihte yer edinmiş güçlü insanları sevenlerin kaçırmaması gereken bir kitap!

Arka Kapak: Bugüne dek yaşamış en ünlü kadınlar arasında VII. Kleopatra, yirmi iki yıl boyunca Mısır'a hükmetti. Bir defasında krallığını kaybetti, sonra tekrar kazandı, neredeyse tekrar kaybetmenin eşiğine geldi, sonra krallığını imparatorluğa genişletti ve sonunda hepsini kaybetti. Çocukluğunda bir tanrıça, on sekiz yaşında  bir kraliçe, kısa süre sonrasında ünlü biri olarak, spekülasyon ve yüceltmelerin, dedikodu ve efsanelerin vazgeçilmez konusuydu; hatta yaşadığı dönemde bile. Gücünün zirvesindeyken, neredeyse bütün Akdeniz sahilini, herhangi bir Mısır hükümdarının son krallığını yönetiyordu. Bir an için Batı dünyasının kaderini de ellerinde tuttu. Evli bir adamdan bir çocuğu, bir diğerinden üç çocuğu daha oldu.

Becerikli ne yaptığını bilen bir hükümdardı; filo oluşturmayı, isyanları bastırmayı, bir para birimini yönetmeyi ve kıtlığı önlemeyi biliyordu.Önde gelen Romalı bir general, onun askeri meselelerle ilgili dehasına hayran kalmıştı. Kadın hükümdarların ender olmadığı bir dönemde bile sivrilmiş, antik bir dünyayı yöneten tek kadın hükümdar olarak Batı dünyasının meselelerinde bile bir rol oynamıştır.

Felaketler hiç şüphesiz bir ünü güçlendirir ve Kleopatra'nın sonu da ani ve çarpıcıydı. O zamandan beri de kendini hayal gücümüzün derinliklerine yerleştirdi. Shakespeare, Kleopatra'ya sonsuz özellikler atfetmişti ama o bile bu kadarını tahmin edemezdi.

Hiç yorum yok: